И лекари и пациенти се обявяват против предложенията за промяна в начина на работа на джипитата. Общопрактикуващите лекари предупредиха, че ако това се случи, ще настъпи хаос и лутане на пациенти в лабиринта на здравната система.

Цялото семейство на Росина Николова е записано при един личен лекар. Казва, че му доверява напълно.

„Още с първото детенце сме записани при нея. + 00 54 От раждането на децата - всичко знае за тях, и може да ме насочи към специалист при нужда“, казва Росина. 

В практиката си д-р Ставрева има около 1 500 пациенти. Част от тях лекува от 20 години. Не си представя как тези хора ще се доверят на друг лекар без да бъдат предварително насочени от нея.

„ Доста хора идват и питат ама как няма да сте ни лекар, ние се познаваме с вас толкова години, знаете ни заболяванията“, споделя лекарката.

 Сдружението на общопрактикуващите лекари е против.

„Свободният избор го има - от 2000 г. всеки на 6 месеца може да смени личния си лекар“, припомня д-р Георги Миндов – председател на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари.

Според него реформата ще създаде парадокс - не пациентите да си избират лекаря, а обратното.

„Ние не предлагаме отпадане на семейните лекари - предлагаме надгржадане и подобряване на тяхното заплащане. Същевременно искаме д анаправим труда им планируем“, обясни доц. Антон Тонев – председател на комисията по здравеопазване в НС.

Той уверява, че пациентът отново ще може да посещава избран от него доктор. Но направления, например, ще могат да се издават от повече от едно джипи. Решения за реформата ще се вземат след единна позиция и широк  обществен дебат.