Лекари, медицински сестри и санитари, работещи в столичната болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" излязоха на протест с искане началните им възнаграждения да бъдат повишени.

Те настояват началната заплата на лекар да бъде 2000 лв., на медицинска сестра - 1500 лв., на санитар - 910 лв., каза пред журналисти Красимир Митов - председател на Синдикат "Защита" - организатор на протеста. За кратко протестиращите блокираха движението по бул. "Данаил Николаев".

Снимка: БГНЕС

Красимир Митов посочи, че подобни протести ще бъдат организирани във всички болници. По думите му след Великденските празници синдикатът ще организира палатков лагер, който ще бъде разположен пред сградата на Министерския съвет, а на 12 май ще бъде организиран национален протест.

"Ако не бъдат удовлетворени исканията ни, след 12 май ще поискаме оставката на министъра на здравеопазването и вероятно на цялото правителство, защото обещанията са от целия кабинет", посочи Митов.

Снимка: БГНЕС

В отговор на въпрос дали останалите синдикати подкрепят днешния протест, Митов каза, че очевидно не го подкрепят, а правят услуга на управляващите, бягайки от отговорност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!