Отряд София на Планинската спасителна служба предупреждава за лавинна опасност на Витоша след обилните снеговалежи от последните няколко дни, придружени със силни ветрове.

„Поради метеорологичните условия, негативните форми на релефа по стената на Витоша са се напълнили със сняг, което означава, че може да има опасност от лавини по тези места”, коментират спасителите.

"Препоръчваме при разходки на Витоша над хижа „Алеко“, да се минава само по т.нар. „Зелена писта“, следваща сравнително безопасния зимен маршрут", препоръчват още те.

Спасителите съветват, ако все пак турист се озове на стената, да избягва минаване под и около въжетата на старите лифтове и влекове. Именно там са основните "дупки", по които падат лавини и на които не веднъж е имало инциденти, някои от които за съжаление фатални.

Спасителите от отряд София припомнят да не забравяме планинската си застраховка и напомнят, че в случай на нужда, спешният телефон 112 работи денонощно, а от там нуждаещите се ще бъдат прехвърлени към Централен денонощен пост.

Какво ще бъде времето в началото на декември - вижте в прогнозата на проф. Георги Рачев.