Политическите лидери не останаха мълчаливи след изборите, но бяха лаконични. Едни бяха притеснени от ниската избирателна активност, други решиха да изчакат ЦИК да обяви окончателните резултати. Христо Иванов се оттегли като лидер на „Да, България“, а оставката на Корнелия Нинова беше поискана от младежите в БСП.

Първият коментар след вота „2 в1“ дойде от ГЕРБ, макар от партията да останаха пестеливи в коментарите. Лидерът Бойко Борисов заяви пред избиратели в Родопите, че не само говорят, но има и какво да покажат.

„Те се чудят защо сме първи – защото ето го зад нас свършеното. Можеш да покажеш всичко, което си направил. А те излизат и едно и също повтарят. Моделът „Борисов“ бил да хвърля пари от багажника на джипката. Ето тук сме ги хвърлили, ей за тези хора сме ги хвърлили“, каза Борисов.

От втората политическа сила ДПС днес запазиха мълчание. Късно снощи обаче председателят на партията Делян Пеевски беше лаконичен.

„Благодаря на нашите избиратели за голямото доверие, което ни дадоха. Когато излязат окончателните резултати, ще коментираме“, посочи Пеевски.

От „Продължаваме промяната“ коментираха резултата също късно снощи, но в социалните мрежи.

„Благодарим ви! Чуваме ви! Ще използваме подкрепата, която ни дадохте, за да бъдем силна опозиция на плановете на Борисов, Пеевски и третите със смокиновия лист. Няма да им позволим да ни върнат към годините на постната пица и рекета, да циментират контрола си над службите, регулаторите и съдебната власт за години напред“, написа в профила си в социалните мрежи съпредседателят на партията Кирил Петков.

Лидерът на „Да, България“ Христо Иванов, партньор в коалицията ПП-ДБ, подаде оставка, която Изпълнителният съвет на партията вече е приела. Той се отказва и от депутатската си банка в 50-ото НС.

„Аз оставам на терен и ще работя просто в друго качество и по друг начин“, посочи той. В приятелски разговор Христо Иванов е казал за решението си на Кирил Петков и Атанас Атанасов.

„Решенията се взимат от всеки поотделно – ако трябва да перифразирам заглавието на една книга: „Носенето на отговорност е самотно занимание“, така че не очаквайте от мен да взимам отношение към техните решения. Пак искам да подчертая – ако е необходим курбан, ето курбан“, допълни Христо Иванов.