Любопитна инициатива на Гара Лакатник. Училище за подрастващи алпинисти е на път да бъде създадено там. А днес ще бъде открита изкуствена стена за катерачи.

На фасадата на физкултурния салон в лакатнишкото училище е монтирана външна катерачна стена. Висока е близо десет метра. И въпреки че лакатнишките скали са "на една ръка разстояние", авторите на идеята са убедени, че безопасното обучение в контролирана среда е за предпочитане.

„Идеята се роди с това, че Лакатник е меката на алпинизма, с това е известен, не само в България, а и в света, тук са тренирали първите големи алпинисти с постижения в изкачването на стени, а и в хималаизма“, коментира Мария Лазарова, председател на училищното настоятелство.

Отряд Лакатник към Планинската спасителна служба е сред най-добре обучените у нас.

„През последните пет години са спасили два човешки живота вследствие на падане от скалите, което е безценно“, посочва Веселин Запрянов, председател на Общинския съвет в Своге.

Средствата за стената са от порядъка на 50 хиляди лева, като финансирането е от местната общност, училищното настоятелство и Община Своге. Идеята е  учениците от свогенските училища да усвояват тайните на спортното катерене с помощта на инструктори.

„Важното е да не пада човек на земята, случва се с въжета, с правилно боравене с въжета, допълнителен инвентар, седалки и всъщност децата ще пораснат на тази стена, изучавайки точно тези неща“, коментира Момчил Дамянов, алпийски водач.

:В бъдеще организаторите предвиждат тук да се провеждат междуучилищни състезания, както и  празник на катеренето, а най-добрите да участват в спасителни мисии.