Комисията за защита на потребителите (КЗП) вече може да сваля онлайн съдържание, когато установи, че става въпрос за фалшиви промоции и друга подвеждаща информация. Това право им дават нови текстове в Закона за защита на потребителите, които парламентът прие днес на второ четене.

При установени нарушения КЗП ще може още да ограничи достъпа до сайта и като крайна мярка – да заличи домейна. Хостинг компании ще имат задължение да съдействат на комисията.

КЗП ще може да премахва съдържанието, да ограничи достъпа до сайта и като крайна мярка – да заличи домейна. Хостинг компании ще имат задължение да съдействат на комисията.

Решенията на комисията ще се публикуват на интернет страницата на КЗП в деня на издаването им и незабавно ще се уведомява търговецът, извършил нарушението.

Ако в тридневен срок от уведомяването търговецът не се съобрази с взетото решение, председателят на комисията ще издава заповед, с която доставчиците на хостинг услуги да премахнат, блокират или ограничат достъпа до онлайн интерфейса на нарушителя.