Комисията за защита на конкуренцията влезе в Българската петролна и газова асоциация. От 10 ч. тази сутрин инспектори проверяват компютри и документи на дружеството. 

Проверката идва след искане на прокуратурата да се изясни защо при сриващи се котировки на петрола на световните пазари у нас поевтиняването на горивата е недостатъчно и става с голямо закъснение.

„Проверяваме за нарушения на чл 15 и 21 от Закона за защита на конкуренцията - забранени споразумения и злоупотреба с господстрващо или монополно положение“, обясни дир. „Антитръст и концентрация“ в КЗК Ирина Тагаринска.

Досега КЗК е правила три анализа всички с извода, че картел при горивата няма. 

Проверката стартира дни след внесените законови промени, с които се създава Държавна петролна компания. Една от целите е да се създаде верига от държавни бензиностанциии, които ще работят с минимална надценка.

В мотивите за необходимостта от държавната компания се посочват големите разлики в цената, на която горивото излиза от данъчните складове, и цената, на която се продава на бензиностанция.

Преди седмица КЗК извърши внезапна проверка на асоциацията и я запечата, но не се стигна до същинска инспекция. Акцията е част от разследване за картелни споразумения между петролните компании.

Освен БПГА , проверявани от КЗК са и „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „Лукойл България“ ЕООД, „Сакса“ ООД, „Инса Ойл“ ЕООД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Петрол“ АД и „Трейднет Варна“ ЕООД.

Председателят на БПГА Андрей Делчев отхвърли обвиненията за картел и заяви за bTV, че подобни проверки са често срещана практика и не се безпокоят от резултатите, а асоциацията оказва пълно съдействие на разследващите.

„Това един либерален пазар, на който няма ценови регулации, фирмите продават в цялата ценова гама от много ниски цени при фамилни бензиностанция, до цени, които международните вериги подържат заради по-висококачествено обслужване, повече резервоари, технически и екологични критерии“, обясни той.

По повод казаното по-рано днес от президента Румен Радев, че държавата не се справя в борбата с картелите на горива, Андрей Делчев заяви, че няма да коментира политически изказвания.