Издирван от властите в Турция мъж, съпричастен с терористичната кюрдска организация ПКК, ще прекара 30 дни в ареста в България. Мярката „временно задържане” му бе наложена от Окръжния съд във Варна.

51-годишният Так Халеф има двойно гражданство - турско и шведско, и е издирван чрез Интерпол-Анкара на основание заповед за арест от април 2008 г. за престъпление, извършено в началото на 1989 г.

Официалните власти на Турция са изпратили документи, в които се представя участието на Халеф в разузнавателната дейност на ПКК, както и в обучение на членове на организацията.

Мъжът е задържан преди два дни на аерогарата във Варна. Той е пристигнал в България, за да почива заедно със семейството си на „Златни пясъци".

Като своя единствена вина пред съда той посочил това, че е роден кюрд. Според адвокатите му Халеф е преследван от турските власти заради политическите си убеждения и животът му би бил в опасност, ако бъде екстрадиран в Турция.

Спрямо него вече е имало процедура по екстрадиция в Швеция през 2009 г., но шведските власти са отказали да го предадат.

Българският съд определя временното задържане на Халеф за 30 дни на база документите, изпратени от турските съдебни власти - валидна заповед за арест, обвинение за престъпление, което се наказва с „лишаване от свобода", и официална декларация от турската държава, че ще изпрати аргументирано искане за екстрадицията на Халеф. Ако обжалва днешното определение на съда, Халеф ще се яви пред Апелативния съд на 25 юни.