Новосъздадената европейска прокуратура ще разследва престъпления, които засягат бюджета на ЕС, ДДС измами, злоупотреби с финансови средства на съюза, пране на пари и организирана престъпност. Тази палитра от престъпни дейности не е обект на достатъчно внимание, а често дори се толерира в полза на различни криминални организации, които се стремят да изместят официалните легитимни власти. Това заяви на брифинг в София европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

„Ако българските граждани разполагат с информация, за която смятат, че е важна за нас, могат да я докладват директно на сайта на прокуратурата – всеки сигнал може да бъде на български език или на някой от езиците на останалите 22 държави в рамките на европейската прокуратура. Няма да правим разлика между лицата, за които да се подават сигнали“ , посочи тя.

Първото писмо, което е подписала в новата си функция е била до всички министри на правосъдието, като се искат данни за делата през последните 4 години - включително за корупция по високите етажи.

Кьовеши специално се обърна към нашите сънародници:  „Европейската прокуратура не е чуждестранна институция. Това е институция, която служи в интерес  на европейските граждани. Ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие!“.

Рестарт на процедурата у нас

Като „едно от първите предизвикателства“ пред работата на структурата у нас европейският главен прокурор посочи липсата на 6 обвинители, които не бяха назначени заради разминаване между очакванията към кандидатите и показаните от тях способности. Тепърва трябва да се назначат и следователи и разследващи.

„Срещнах се с министъра на правосъдието, с главния прокурор и с представители на Висшия съдебен съвет. Проведохме открити и конструктивни разговори (…) Следващата сряда ще бъде открита нова процедура по подбор на необходимите служители. Изяснихме критериите, които подходящите кандидати трябва да покрият“, посочи Кьовеши.

Тя обаче беше категорична: "Аз съм консервативна личност и според мен трябва да сме консервативни и последователни. Ако тези кандидати не изпълнят поставените критерии, няма да отправя предложения за назначаването им".

„Имаме нужда от опитни, дръзки и смели прокурори и не се съмнявам, че ще успеем да подберем подходящите кандидати“, заяви Кьовеши.