България е на 27-о място по заболели с COVID-19 в ЕС и на шесто място на Балканите на база на данните за последните 14 дни, което доказва ефектът на мерките.

Това заяви главният държавен инспектор Ангел Кунчев по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за ситуацията с пандемията у нас.

Картата на Европа е цялата в червено с 4 изключения – България, Гърция, Норвегия и Финландия, както и Исландия, която не е член на ЕС. Три държави са в тъмно червено заради прекалено голямата заболеваемост – Ирландия, Португалия и Чехия.

„За периода от последните две седмици средната заболеваемост в България е 125 на 100 хиляди. От началото на седмицата тя е 90 на 100 хиляди“, съобщи Кунчев.

„Картината в страната се промени значително. От изцяло червено сега само 3 области – Враца, Кюстендил и Плевен, останаха в червената зона. 19 области са в оранжевата зона, а за пръв път 6 области - Велико Търново, Габрово, Монтана, Разград, Смолян и Търговище, са в групата в жълт цвят от 20 до 60 на 100 000. Най-ниска е заболяемостта в Търговище – 38 на 100 хиляди, а най-висока е в Кюстендил – 154 на 100 хиляди“, допълни главният държавен инспектор.