Моето заминаване в САЩ никога не е било бягство от България. Живял съм на много места по света, но връзката ми с България никога не е прекъсвана.

Това заяви новият министър на културата Атанас Атанасов по време на представянето на екипа му.

Атанасов и екипът му са си поставили три основни приоритета: достъп до култура, качествен междукултурен обмен и възползване от богатото културно наследство.

„Ще разчитам на здравия разум, както и на силата на всеки един от нас да превъзмогне собственото си его в името на по-голямата обща кауза. Вярвам, че с такава енергия няма как да не може да променим контекста, а контекстът за съжаление в момента е леко мрачен”, добави министърът на културата.

Атанасов посочи, че ще разчита най-вече на „заразното добро“.

„Дълбоко вярвам в богатството на българската култура и съм убеден, че освен с нашето славно минало и красиви традиции, ние имаме потенциал да се гордеем с едно светло и истински обещаващо бъдеще. Бъдеще, в което виждам България да заеме своето достойно място на световната карта“, каза още той.

Северна Македония ще бъде приоритетна тема и за министерството на културата, заяви заместник-министър Юрий Въковски.

”Ще се стремим към две неща. Едното е общ културен календар със Северна Македония. Другото е максимално много да стимулираме творческия обмен”, посочи той. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!