Предстои официално да бъде представен проектокабинетът "Петков" в Народното събрание. Вече се появи и първата промяна спрямо очакванията - тя е при министерството на културата.

До този момент, според публикуваното коалиционно споразумение, правителството е със структура от петима вицепремиера и 19 министерства.

Досега е известно, че заместници на Кирил Петков ще са Асен Василев и Калина Константинова от "Продължаваме промяната", както и лидерът на БСП Корнелия Нинова, Гроздан Караджов като представител на "Има такъв народ", които го бяха номинирали за министър и след изборите през юли, както и Борислав Сандов от "Демократична България".

В състава на проектокабинета "Петков" влизат познатите от служебното правителство проф. Денков на образованието, Бойко Рашков, който остава начело на вътрешното министерство, и настоящият премиер Стефан Янев, който поема отбраната.

В политиката влизат и проф. Асена Сербезова, магистър по здравен мениджмънт и обществено здраве и председател на Българския фармацевтичен съюз. Тя е предложена за министър на здравеопазването.

Предложението за транспортен министър е бизнесменът и създател на куриерска фирма Николай Събев, бивш търговски директор в държавното "Параходство Българско речно плаване".

Изненадата от тази събота е при Министерството на културата. За поста е предложен Атанас Атанасов, а не Тодор Мечкарски, както се коментираше. Атанасов е учил театър в Съединените щати и е работил в Германия, но това с което го анонсира Кирил Петков е, че още на 26 години е ремонтирал читалището в село Татарево, Пловдивско.

За министър на труда и социалната политика ще бъде номиниран Георги Гьоков. Завършил е Техническия университет в Габрово. По професия е инженер. Бил е общински съветник и директор на Бюрото по труда в Стара Загора. Депутат от БСП в 42-ото НС.

За министър на земеделието се очаква да бъде назначен Иван Иванов. Завършил е история в Софийския университет и право във ВТУ. Доктор е на историческите науки в Шуменския университет. Адвокат по професия. Два мандата е общински съветник. Депутат от БСП в 42-о, 43-о, 44-о, 45-о и 46-о НС

За министър на външните работи „Има такъв народ“ се очаква да номинира
Теодора Генчовска. Тя е завършва Военната академия и с допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Експерт е по отбрана и въоръжени сили. Професионална кариера в Генералния щаб на Българската армия. Била е началник на отдела на НАТО и ЕС в Министерството на отбраната. Номинирана от "Има такъв народ" за министър на отбраната след изборите за 46-о НС

Министър на енергетиката от квотата на ИТН се очаква да бъде магистърът по финанси от УНСС Александър Николов. Той е водил лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса. Бивш изпълнителен директор на фонд за рисков капитал. Зам.-министър на енергетиката в първия кабинет на Стефан Янев. Предложен за енергиен министър от "Има такъв народ" още през лятото на 2021 г.

За министър на правосъдието се спряга Надежда Йорданова от „Демократична България“, Тя е юрист и специалист в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС и международни организации. Народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание. Началник на политическия кабинет на Христо Иванов по времето, през което е министър на правосъдието. Омъжена е, с едно дете.

Министър на растежа и иновациите ще бъде Даниел Лорер. Технологичен предприемач, той завършва компютърни науки и бизнес управление в университета Тел Авив. Занимава се с оценка на нови компании и контрол на изпълнението на бизнес планове. До септември 2021 г. е член на управителния съвет на организацията на евреите в България "Шалом". През 2013 г. е съветник на министъра за електронно управление в служебното правителство на Марин Райков. През 2021 г. е съветник на министъра на икономиката на служебното правителство Кирил Петков
- женен, с три деца

За министър на електронното управление се очаква „Демократична България“ да номинира Божидар Божанов. ИТ експерт и предприемач, той е основател на компания за информационна сигурност. Завършва „Голдсмитс колидж“, част от Лондонския университет. Съветник по електронно управление към кабинета на вътрешния министър Румяна Бъчварова в правителството "Борисов 2". Член е на изпълнителния съвет на "Да, България!". Семеен, с едно дете

Министър на туризма ще бъде икономистът и инженер Христо Проданов. Зам.-председател е на Градския съвет на БСП – София. Народен представител от 45-ото и 46-ото Народно събрание.

Министър на спорта ще бъде адвокатът от Софийската колегия Радостин Василев. Завършил магистър по право от СУ "Св. Климент Охридски". Има 13 години юридически стаж в гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство Бил е народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание.