Представиха завършения проект по осъвременяване на експонирането на Тракийската гробница край Свещари. Тя е част от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. На представянето бяха културният министър Атанас Атанасов и американският посланик Херо Мустафа.

„Съединените щати знаят колко жизненоважно е да помогнат за запазването на тези обекти и културното наследство на България за бъдещите поколения и за нас е чест да бъдем ваши партньори в това значимо усилие. Нека нашият проект послужи като осезаемо напомняне за трайното партньорство между българи и американци, които се обединиха, за да защитят тази важна част от българската история във време на нужда“, заяви Херо Мустафа.

Свещарската тракийска гробница е уникален пример на Средиземноморската гробищна архитектура и привлича близо 50 000 посетители всяка година. Гробницата е построена през III век пр.Хр., за да съхранява тленните останки на заможен гетски владетел, който е бил погребан там заедно с конете си.

Най-забележителните украси в гробницата се намират в гробната камера – 10 женски фигури (кариатиди), чиито хитони са оформени като обърната палмета. Такъв вид скулптури са уникални за региона.