Трагедията с горските пожари в Австралия обедини и животните. Кучета се включиха в спасяването на коали, засегнати от бедствието.

"Коала! Търси!" - тези думи са достатъчни, за да накарат 4-годишния спрингер шпаньол на име Тайлър да се втурне сред изгорялата гора, за да търси ранени коали, които са едни от най-многобройните жертви на огъня.

Снимка: btvnovinite.bg

"С Тайлър издирваме коали от три години по цялото източно крайбрежие на Австралия. Тя е обучена да ги надушва по козината и екскрементите им.", обяснява професионален треньор на кучета Райън Тейт.

Кучетата, специално обучени да търсят редки животни, се превърнаха в един от главните инструменти в борбата с огненото бедствие.

Снимка: btvnovinite.bg

"Досега Тайлър е открила осем животни в изгорели площи. Някои от тях са изпратени в специализирани болници за лечение и грижа, а за други е преценено, че са във форма, в безопасност и в добри райони.", разказва треньорът ѝ.

Снимка: btvnovinite.bg

Тайлър е обучена да намира не само коали, а също лисици, котки, мишки и зайци. Научена е да ги различава и да търси само онези видове, които са цел на издирване.

Горските пожари, които бушуват в Австралия от месеци, отнеха живота на над един милиард животни и унищожиха земи, колкото е площта на България.