Няма да позволим работниците в градския транспорт да понесат всички тежести. Това каза за bTV Ваня Григорова, икономически съветник от „Подкрепа“.  

От началото на годината водим преговори с управляващите, обясняваме каква е ситуацията в градския транспорт. Показано ни беше, че градският транспорт в София е в много тежка ситуация. 55 млн. лв. са неразплатените задължения и дружествата не могат да се справят, добави тя.

„Правихме протест във началото на месец февруари, беше ни обещано, отказаха ни тогава да отпуснат допълнително средства. Беше ни обещано, че с актуализацията ще бъдат отпуснати такива, а междувременно ще бъде направен анализ, тъй като според управляващите има изтичане на средства на ниво община. Нито се срещнаха с представителите на общината, нито се срещнаха с представителите на градския транспорт, нито направиха анализ. Тоест всички тежести би трябва да се понесат от работниците. Ние това няма да го позволим“, заяви Ваня Григорова.

По думите й това, което се прави в момента, са палиативни мерки.

„Тези 2 млрд., които бяха анонсирани, няма да стигнат до работещите и затова зададох въпрос на края на заседанието на НСТС какво предвижда правителството, така че хората, които не са на минимална работна заплата, да усетят увеличение от тези държавни средства, които ще отидат в частни компании, за съжаление, отговор не последва“, допълни експертът. 

На въпрос ще има ли още протести Ваня Григорова съобщи, че на 24 май е културата – в библиотеки, музеи и галерии ще има напрежение и там вече се подготвят за протести.

Утре между 10 и 11 ч. спира работа районната администрация на „Красна поляна“, тъй като и там работещите искат увеличение на заплатите, каквото не са получили в началото на тази година въобще, обясни икономистът.

Каквито и мерки да бъдат приложени те няма как да се справят с инфлация, каквато не сме виждали от 14 години, добави Григорова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!