Различия в управляващата коалиция за ключови мерки срещу инфлацията. Преди коалиционния съвет тази вечер управляващите партии имат разминавания по пакета антиинфлационни мерки. От БСП ще настояват за увеличение на минималната заплата на 760 лв. и 0% ДДС на хляба. Не на това мнение са от "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

За "Демократична България" основно искане е два пъти да се намали лихвата за забавени плащания, а от "Има такъв народ" настояват за 5% ДДС за български плодове и зеленчуци и 25% необлагаем минимум от средната работна заплата, научи bTV.

„Това, за което ще настояваме, е 0% за хляб и хлебни произведения. Поне да гарантираме понижението на цената на хляба и хлебните произведения на 0% ставка ДДС“, заяви Георги Свиленски, председател на ПГ на БСП.

„Ако мислим въобще за диференцирани ставки по ДДС, най-умното е да въведем такива от 9% за парното, газа и електроенергията“, каза Мартин Димитров от „Демократична България“.

На публикацията на лидера Слави Трифонов, че е нарушена комуникацията в коалицията, от "Продължаваме промяната" реагираха с недоумение.

„Не знам откъде господин Трифонов черпи тази информация. Той не участва, знаете, в последните месеци нито в лидерския съвет, да не говорим в експертните съвети“, заяви Андрей Гюров, председател на ПГ на ПП.

Но от БСП потвърдиха думите на Трифонов.

„Другото, което не е нормално. Ние имаме нужда от подобряване на комуникацията. Това е острата реакция на Слави Трифонов. Уважавам всичките ни партньори в коалицията. За да го каже, той навярно има основание“, отбеляза Корнелия Нинова.

„Не трябва тези разговори да се водят през медиите. Ситуацията е достатъчно гореща. Води се война и е важно да има по-добра координация и всеки да носи повече отговорност“, допълни Мартин Димитров.

Окончателният вариант на антиинфлационните мерки трябва да е готов тази седмица, очакват управляващите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!