КТ "Подкрепа" се оттегля от Националния съвет за тристранно сътрудничество, поради отсъствието на съдържателен диалог по основните проблеми на обществото. Това заявяват от конфедерацията в своя декларация, изпратена до медиите.

Синдикатът ще излъчи свои представители за съставяне на контактна група с протестиращите студенти и граждански организации и така да се продължи диалога по определяне на целите и параметрите на бъдещото сътрудничество, става ясно още от декларацията. До становището се стигна след Извънредно заседание, на което са били изслушани представители на Ранобудните студенти и Протестна мрежа.

От "Подкрепа" настояват за провеждане на избори за Велико Народно Събрание с единствена цел съставяне на нова Конституция. "Само така може да се свали общественото напрежение и да се очертае ясна перспектива пред българското общество. Очевидна е необходимостта от нов обществен договор, предвид пълния крах на държавността през периода на действие на сегашната Конституция.

Призоваваме протестиращите и полицията да не се поддават на провокации, с цел избягване на излишно насилие. Отбелязваме с тревога, че прекомерното концентриране на полицейски сили в столицата и на южната ни граница, оставя беззащитно населението на останалата част от България", пише в декларацията.

В документа се казва още: "Водени от категоричното убеждение, че основните политическите партии не са способни и нямат желание да се обединят около национални приоритети и каузи, считаме че е дошло времето автентични неполитически субекти, които не са свързани с олигархични кръгове и чужди на България интереси, да изработят своеобразна Харта, в която да залегнат основните постулати и принципи, върху които да се изгради бъдещият обществен договор с особен акцент върху гражданските и трудовите права, изборите, съдебната система, обществения контрол, местната власт. Пълната деградация на сегашния политическия елит в България явно не може да се преодолее само с митинги и шествия в столицата, предвид на което регионалните структури на Конфедерацията на труда "Подкрепа" се ангажират да поемат ролята на координатор и катализатор на общественото недоволство извън София".