Социалистът Крум Зарков ще се кандидатира за председател на БСП, потвърди той пред bTV. Зарков е един от остриетата на партията столетница, с парламентарен опит и е избран за депутат в 47-ото Народно събрание.

Зарков се включва в надпреварата за поста, след като настоящият лидер Корнелия Нинова подаде оставка заради лошия резултат на БСП на парламентарните избори.

Очаквайте гостуването му утре в предаването "Тази сутрин".

Зарков каза пред ТВ1, че не е кандидатът на вътрешната опозиция и че се надява да има достатъчно конкуренти за поста. Според него изборът трябва да е пряк, от всички партийни членове и да не се връщат старите правила - конгресът да избира председателя.

Той обеща, че ако стане лидер, БСП ще работи по темите, които вълнуват и млади, и възрастни, но не и по "измислени" такива като за "джендърите" например. В коментар за Истанбулска конвенция каза, че Конституционният съд вече се е произнесъл. Накрая обяви, че БСП трябва да поеме по нов път - този на младите.

 

Според взетото "на подпис" решение на Националния съвет миналата събота конгресът на БСП трябва да се събере на 22 януари, за да констатира оставката на Нинова след изборния крах, да обяви временен лидер и да насрочи втория в историята на партията пряк избор за лидер.