„Мисля, че разочарованието на госпожа Херо Мустафа е споделено и от огромното мнозинство от българските граждани. Не мога да кажа дали може да очакваме нови санкции по „Магнитски“, но мога да кажа, че ако не въведем ред в своята система, ще продължаваме да виждаме корупция, посочена отвъд Атлантическия океан“. Това каза пред bTV служебният правосъден министър Крум Зарков, който в момента е на посещение в САЩ.

По време на визита си във Вашингтон той се срещна с Ричард Нефю, координатор на САЩ в борбата с глобалната корупция.

Снимка: Министерство на правосъдието

По думите на Зарков служебното правителство е започнало оздравителен процес в правосъдната система у нас чрез внесените в народното събрание законопроекти, но вече е въпрос на воля у депутатите да ги приемат. Той отново каза, че народните представители биха могли да приемат ключовите промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор.

Зарков обяви, че не е имал разговор с президента Румен Радев за участие в следващия служебен кабинет. След като разпусне парламента на 3 февруари, държавният глава трябва да назначи и ново служебно правителство. Засега е ясно само, че Гълъб Донев отново ще е служебен премиер.

Гледайте целия разговор във видеото!