В центъра на дебатите трябва да бъдат (б.р. въпросите) кой, с какви мотиви, защо в този момент постави бомба до пътя, за да гръмне тя, когато преминава колата на главния прокурор Иван Гешев. Отговорът е много важен за това как въобще изглежда страната ни отвън и как я виждаме отвътре. Това обясни служебният правосъден министър Крум Зарков в „Защо, господин министър?“.

„Това, което се случва, е много притеснително. Първо, взривът сам по себе си е нещо, което не може да бъде подминавано. Но и след това фактът, че не добиваме повече информация, а сякаш постигаме по-голямо объркване е вредно както за атмосферата в България, така и за това как изглеждаме отвън“, добави той.

Зарков обясни, че се е обадил на главния прокурор, почти веднага след като разбира за инцидента.

„Не сме говорили обаче по същество – за самия взрив, тъй като това е работа на разследващите органи. Обадих се да го питам добре ли е и след това очаквам възможно най-бързо разследващите да кажат ясно какво се е случило и най-вече кой е виновен за него“, добави Крум Зарков.

„Целият свят разбра, че българският главен прокурор е бил обект на покушение. Сега целият свят гледа как реагира българската държава в такъв случай. Колкото по-бързо придобием яснота, толкова по-добре за всички“, смята още служебният правосъден министър.

По думите му е много важно да разберем атентат ли, срещу кого и как, кой. Зарков смята, че е било много лош подход часове след инцидента да излизат безброй лица, които да дават подробности за случилото си, вместо това да се случи от един човек.

„Прокурори и следователи не могат да си позволят да говорят за олигарсиТЕ, политициТЕ, те трябва да казват имена и да предприемат мерки“, добави служебният правосъден министър.

Крум Зарков заяви, че настоява и от директора на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов, и от другите говорители, които се появяват около него, да спрат с разнопосочното говорене.

„Каква е била целта на атентата – да убие, да сплаши, да инсценира? Всички тези неща са версии, които трябва да бъдат изследвани“, каза Крум Зарков.

Той допълни, че не му е станало ясно как е пристигнал израелският експерт у нас, правосъдният министър очаква да стане ясно защо е трябвало да се позоваваме на чужд експерт.

Правосъдната реформа

„Конституционният съд реши, че това, което прави прокуратурата досега, е напълно нормално и може да продължи напред“, така Зарков коментира решението на Конституционния съд да върне въпросите за съдебната реформа на Народното събрание.

„Без дълбока реформа на прокуратурата и без приемане на законите резултатът е нула за гражданите“, добави служебният правосъден министър.