Кризата в енергетиката постепенно обхваща цялата верига. Служителите на ТЕЦ-Варна се готвят за протести и блокиране на пътища и жп гарата в село Езерово. Федерацията на миньорите пък предупреждава, че заради забавените плащания ремонтите закъсняват.

Риза Ахмедов е на 30 години, от село Езерово, с две малки деца. Целият му професионален път досега преминава в ТЕЦ-Варна, където работи като оператор. „Изцяло разчитаме на моите доходи. Голямата ми дъщеря тази година е първи клас”, казва младият баща.

Опасява се, че ако заради забавените пари централата затвори, едва ли ще може да намери работа в България. Под въпрос са работните места на повече от 300 души в ТЕЦ-а.

„А ако заминавам за чужбина, се разделям със семейството ми. Пък това не искам да става. Готови сме да си запазим работните места по какъвто и да е начин. Ще протестираме. Надеждата ми е ТЕЦ-Варна да продължи да работи, за което се молим цялото ми семейство”, казва още Риза Ахмедов.

По веригата на забавените плащания идват мините. По данни на синдикалната федерация на миньорите, държавната „Марица Изток” – 2 има да получават 100 млн. лв., а дълговете към частните въгледобивни дружества са 50 млн. лв. Изчисляват, че в момента парите, които влизат в мините, отиват основно за заплати.

„Ако наистина покрай кризата с ЕРП-тата паричните потоци секнат, това ще доведе неминуемо до миньорски протести. Не искам въобще да си помислям какво ще стане, ако престанат плащанията към мините. Досега от миньорски протести в България са падали две правителства”, подчерта Валентин Вълчев от федерацията на независимите синдикати на миньорите.

От ръководството на „Мини Марица Изток” гарантират, че на този етап няма опасност за заплатите на работниците. Синдикатите обаче се опасяват, че ремонтите закъсняват, а така рискът от аварии се увеличава.