Кризата с издаването на решения от ТЕЛК е на път да бъде преодоляна. Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди наредбата за медицинска експертиза, която ще даде възможност за трайно решаване на проблема.

През май съдът отмени важни текстове от наредбата, тъй като преди време тя е била приета в противоречие с процедурата за това. Така се стигна до блокиране на работата на ТЕЛК-овете.

Предстои документът да бъде одобрен окончателно от правителството и след това да влезе в сила.

Илиана е подала документи и чака ново решение на ТЕЛК. Досега е била с 90% нетрудоспособност. Сега е притеснена дали административните неуредици няма да я оставят без доход.

"Със сигурност ще се получи забавяне на парите, ще разчитам на родителите си, поне аз мога да разчитам на тях, защото има хора, които не могат”, обяснява жената.

Тя се надява на доход от 200 лева, колкото е взимала и до момента. Парадоксално обаче изследванията, които трябва да плати, за да вземе ТЕЛК решение, са доста по-скъпи, около 300 лв.

Пациентите, чиито изследвания имат определена давност и тя е изтекла, трябва да ги повторят, за да се явят с тях пред лекарските комисии, препоръча заместник-здравният министър Мирослав Ненков.

Социалните партньори пък обявиха, че на по-късен етап ще се борят и с другите несъвършенства при ТЕЛК-овете, като например изчистването на така наречените фалшиви телкови решения.

В здравното министерство няма обобщени данни за това колко пациенти с тежки заболявания са били засегнати от правния вакуум до момента.