ТЕЛК-овете в патова ситуация след като съдът отмени част от правилата, по които работят.

Лекарите не знаят как да издават решения, а пациентите недоумяват как държавата допусна да се стигне до тук. Напрежението ескалира в цялата страна.

Тази сутрин ТЕЛК-овете отвориха врати без яснота как ще издават решения за трайно намалена работоспособност.

Съдът отмени важни текстове от Наредбата за медицинската експертиза, тъй като преди години правителството си е позволило да ги приеме в противоречие с процедурата за това. И въпреки че властта е очаквала такова решение на съда, не е направила необходимото, за да избегне правният вакум, на който сме свидетели сега. Така лекари и пациенти изпаднаха в патова ситуация.

Мануела Тошева е жената завела делото. В края на 2010 г. й откриват рак на гърдата.

Първият й ТЕЛК е с 92% трайно намалена работоспособност и е за срок от 2 години. Всеки следващ е с по-нисък процент.

"Безкрайни преосвидетелствания, една, мога да кажа, въртележка от ТЕЛК в НЕЛК , която е абсолютно безсмислена", коментира Мануела Тошева.

Жената оспорва срока, за който се издава ТЕЛК-а – от 1 до 3 години. Оспорва и методиката за оценка на намалената трайна работоспособност.

Съдът отмени разпоредбите, тъй като правителството ги е приело без мотиви и без да се съобрази със становищата на засегнатите страни.

"Държавата е могла по време на делото, дори и след като спечелихме на първа инстанция, да направи проект на тези разпоредби, които ние отменихме, и да ги приеме своевременно, за да няма в момента празнота", обясни Пламен Бахчаванов, адвокат на Мануела Тошева.

Екипът на служебния здравен министър Илко Семерджиев подготви наново наредбата, за да се приеме по правилата. Приемането й обаче все още не е факт.

От здравното министерство заявиха, че не намират основание за притеснения, тъй като нямало правна пречка ТЕЛК-овете да имат затруднения в работата си.

Те следвало  да определят срока на инвалидността  по медицинска целесъобразност въз основа на досегашните критерии, а процентът - също според досегашни критерии, свързани с развитието на съответното заболяване.

Според адвокати, ако в срок правителството не приеме нови правила, пациентите могат да заведат дела за вреди поради бездействие на държавата.