Криза за кадри в здравеопазването. За това алармират от сектора в Международния ден на сестринството.

У нас не достигат близо 17 000 медицински сестри, сочи доклада на Съвета по икономически анализи към Министерския съвет.

A за да бъде достигнато най-доброто съотношение – минимум две сестри на един лекар, са необходими над 29 000 медицински сестри.

Сред основните проблеми в сектора са ниското заплащане, свръхнатоварването на работното място и недобрите условия на труд, недооценяването и пренебрежителното отношение от страна на лекарите.

Целият си професионален път Христина е посветила на една професия и на една болница.

„О, имало е много моменти, в които изнемогваш от безсъние, в които ти идва в повече психическото натоварване. Пациентите са много. Всичко това понякога те обезверява. Но добрите неща са повече и затова продължаваш напред“, твърди медицинската сестра Христина Маринова-Неделчева.

Снимка: bTV

Казва, че не забравя тежките случаи на най-малките пациенти – тогава, когато се опитва да спаси едно бъдеще.

„Професията става все по-лесна, тъй като има много нови технически въведения. Но става и все по-трудна заради липсата на персонал, защото е силно застаряващ и изчезващ“, констатира с мъка Христина Маринова-Неделчева.

В болница „Св. Екатерина“ работят 90 сестри, има разкрити още 40 свободни работни места.

„За да може да се осигури добра здравна грижа, се назначават студенти по медицина и сестри в 3-4 курс. Средната възраст на медицинските сестри е над 50 години. Млади кадри има много малко. Като вземем МУ-София, годишно се дипломират около 140 сестри. Лечебните заведения обаче са много и не могат да се покрият нуждите“, обяснява главната сестра на болница „Св. Екатерина“ Ирен Миленкова.

Снимка: bTV

„Това не може да продължава безконечно. И много скоро, ще има болници, които ще плащат изключително високи заплати за медицински сестри, но пак няма да има кой да работи“, категорична е Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ.

Справедливото разпределение на ресурса за заплати е ключово за привличане и задържане на персонала, посочват здравните власти.

Снимка: bTV

В правомощията на работодателя е да предвиди и стимули при повишаване квалификацията на медицинските сестри, за да имат тези специалисти мотивация за кариерно развитие“, се казва в позицията на Министерство на здравеопазването.

„Хората или по-скоро държавата трябва да знае, че тази професия трябва да се съживи. Това трябва да стане с привличането на нови кадри“, категорична е Христина Маринова-Неделчева.

Срещайки се всеки ден с болестта, тя пожелава само едно – здраве за себе си и за околните.