Наблюдава се притеснителна тенденцията за увеличаващ се брой пациенти в болница и в интензивни отделения. В момента в лечебните заведения в страната се полагат интензивни грижи за 623 души.

За последните 24 часа битката с COVID-19 са загубили 176 души. На този фон се наблюдава 15% спад на COVID заболеваемостта в страната през последната седмица. Тя е спаднала до 1623 на 100 000 спрямо 1666 вчера.

Снимка: bTV

Област Разград е с рекордна заболеваемост за последните 14 дни, а общата COVID заболеваемост за страната пък спада до 1623 на 100 000 спрямо 1666 вчера.

На повечето места високите стойности на заболелите се запазват, но в Кърджали, Велико Търново и Шумен се отчита спад.

Снимка: bTV

Математици очакват ситуацията да се стабилизира по-трайно в края на март, а спадът в момента отдават на няколко фактора.

„Учениците продължават да не ходят на училище. Това е основният фактор за задържането и евентуалното спадане. Не трябва да се пренебрегва това, че се заостри вниманието върху спазването на зеления сертификат. Много хора получиха и бустерна доза, което също е фактор. Прогнозите ми са, когато децата тръгнат на училище и ако не се спазва зеленият сертификат, да има покачване“, заяви математикът към БАН Огнян Кунчев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!