Парламентът промени Закона за движение по пътищата. За 69-и път от 1999 г. насам. Шофирането след употреба на наркотици вече ще се наказва със затвор. На първо слушане звучи логично, но има недомислица, твърдят критиците на закона, сред които е и Димитър Карагегов от Българското либертарианско общество.

„В последните месеци властта прие курс на твърда нетолерантност към хората, които употребяват наркотици и се качват зад волана, без това да е премислено, без да бъдат потърсени експерти за компетентно мнение и се прави от хора, които си нямат представа какво вършат“, посочи той в предаването „Тази събота“ по bTV.

По думите му „комбинацията от всички мерки, които се приемат, ни поставя в абсурдната ситуация държавата да търси наказателна отговорност от хора, които са употребявали вещества дни преди да е качат на автомобила и веществата, които са приемали, отдавна са спрели да действат на съзнанието и способността им да шофират. Сега тези хора са заплашени с една до три години затвор“.

Снимка: bTV

Марихуаната например може да бъде открита в тялото на човек много след като е спряла да действа на съзнанието му, каза Карагегов. „Най-консервативните държавни институции посочват, че ефектите ѝ не продължават повече от четири часа, а в момента полевият тест на полицията може да хване 30 до 40 часа“, обясни той.

Ако новата наредба за тестване за алкохол и наркотици бъде приета, полицията ще е овластена да поиска и уринен тест, с който може да установи месец назад употребата дори и на лекарства с рецепта, а не незаконни вещества, каза още гостът.

Досега законът търсеше отговорност само от хората, които са под въздействието на веществото, за които можем да сметнем, че съзнанието им по някакъв начин е променено и способността им да шофират е повлияна по някакъв начин от тези вещества. Сега ще се търсят следи от употреба, т.е. всеки човек, който дори веднъж е употребил някакво вещество, от тук до края на дните си е в нарушение на закона, аргументира се Карагегов.

Снимка: bTV

Той подчерта, че у нас не е забранена употребата на наркотици, а притежаването на такива без разрешение.

Най-страшното е, че човек няма да има право на замяна на присъдата, например с курс на терапия, а трябва да лежи в затвора. Имаме ли толкова места в затворите, някой изобщо направи ли сметка какво ще струва това на данъкоплатеца, попита той.

Това ще е най-кръвожадният закон в Европа, който изпреварва с много втория в класацията, посочи гостът. В страните, в които има нулева толерантност, наказанието е административно. Там, където хората са заплашени от затвор, има и установен праг на концентрация в кръвта, за който се смята, че си достатъчно опиянен, за да може това да влияе на шофирането и да застрашаваш животи на пътя.

Мерките звучат много популярно и красиво като твърда ръка на държавата, но ще хващат невинните хора, които реално не застрашават животи, каза още Карагегов.

Вижте целия разговор във видеото: