Остава критична ситуацията в почти цяла Северна България заради африканската чума по свинете. Започна евтаназията на домашни прасета във Видин, след като вчера беше потвърдено наличието на заразата в града.

Багери и фадроми влязоха в квартал „Нов път”, където две прасета са починали от заболяването.

Властите обаче не знаят колко точно са прасетата в задните дворове на хората там.

Официално регионът пламва преди ден. Неофициално обаче това се случва от поне седмица, когато умират прасетата на Янко Петров.

Пробите от свинекомплекса в съседното село Новоселци са отрицателни засега.

А в Русенско са умъртвени вече две трети от животните от свинекомплексите в Бръшлен и Николово, където беше открита чума по прасетата. За сряда се отлага евтаназията в Голямо Враново.

Единствената незасегната ферма е в Юделник – резултати от пробите там се очакват до края на днешния ден.

А от вчера в 67 кланиците у нас би трябвало да работят само при постоянно присъствие на ветеринар и Военна полиция.

„Всички работници се измиват ръцете, краката, не напускат помещенията. След клане всичко се измива - боксове. Дезинфекцира се с препарат”, каза за bTV Николай Николов, който е управител на кланица в Тутракан.

Кланицата в Тутракан се намира най-близо до заразените свинкомплекси в Русенско. Пред нея от днес има постоянно присъствие на полицията, които следят за недопускане клане на домашни свине без съответното ниво на биосигурност. Екипът ни получи отказ да снимаме вътре заради извънредните мерки.

В кланицата днес пристигат около 90 прасета. Полицията проверява документите на животните преди да влязат в сградата.

Управителят Николов казва, че от години работи със заразените ферми в района, като проблеми с месото не е имало. Последно закупил животни от свинекомплкса в Голямо Враново пред две седмици. Кланицата произвежда сухи и сурови продукти от месо.

Очаква се домашните прасета в периметър от 20 километра от заразените ферми, които са в района на Тутракан, да бъдат унищожени до дни.