Критична е обстановката в Хасковско, край границата с Турция. Огнената стихия е все по-близо до населените места.

Част от хората от селата Варник и Маточина вече са изведени оттам. Някои от тях са отказали да напуснат къщите си и са останали да гасят заедно с огнеборците.

Огънят не може да бъде овладян и настъпва на нови територии. Обхванал е над 50 000 декара.

Пожарът гори на два фронта - единият около Присадец, Филипово и Радовец, а вторият - на 20-тина км от тях - около селата Варник и Маточина.

Изпратена е и тежка техника. С багери и булдозери ще бъде направен опит за пресичане на огъня.

Властите са в готовност за нова евакуация на хасковските села Присадец и Радовец заради силния пожар в района.

Бедствено положение вече е обявено и за Свиленград.

Само за 24 часа хората от Присадец няколко пъти попадаха в огнен капан. Сутринта се върнаха, но отново напуснаха къщите си, защото пожарът се приближи.

Следобед сирените вдигнаха Радовец на крак. За щастие огънят не стигна до селото. Хората от крайните къщи обаче отказаха да се приберат, изплашени, че пламъците настъпват.

Горските служители ни водят в епицентъра на огнището. Те решиха да направят насрещен огън, за да няма опасност пламъците да тръгнат към Радовец и Филипово.

"Към момента имаме безконтролно развиващ се пожар на голям фронт и на голяма площ, много голяма", заяви комисар Николай Вълчев, директор на РДПБЗН-Хасково.

Втората критична точка е до селата Варник и Маточина.

"Риск за Варник има, вероятно след време и за Маточина. Ако има риск за селото ,ще се обърна към гражданите и ще направим организация да ги изведем от опасните места", каза по-рано главен комисар Николай Николов, ГДПБЗН.

Десетки екипи от пожарникари, горски и доброволци остават на терен през цялата нощ, за да спасят близките села от пожара.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!