Кръвните центрове ще са длъжни да информират директно донорите, за които са установили Хепатит В или С. Предложението идва от Министерството на здравеопазването, години след като пациентите са го поискали.

В момента съществува празнота в законодателството и не е ясно, кой и как уведомява донорите. Има опция за онлайн справка, която ако решат, могат да направят.

По данни на неправителствения сектор, през миналата година малко над 1000 души са лекувани от хепатит С, а от хепатит В – над 2000.

Преди няколко месеца ви разказахме историята на Иван. През 2015 г. дарява кръв. От кръвния център установяват, че има хепатит С, но информацията не стига до него.  Разбира чак през 2019 г., когато отново иска да дари.

"И аз стоя и гледам, и се пуля в шок, и питам как така от 2015 г., сега сме 2019 г., аз не знам, не съм се лекувал", разказа Иван.

Центърът е длъжен да уведоми здравната инспекция и личния лекар. Но никъде не е разписано кой уведомява пациента. В случая на Иван дори и личният лекар не е бил информиран.

Четири месеца след репортажа, здравното министерство предложи промяна – кръвните центрове да се свързват директно с донорите, на които са открили хепатит В и С. С хартиено писмо, имейл или обаждане ще ги канят в центъра, където ще им казват резултата и ще ги насочват към личния лекар.

От години от Сдружение "Хепактив" водят битка за промените.

"Този казус ние се опитваме да преборим от 2016 година насам, тогава всъщност входирахме първата жалба към Министерството на здравеопазването", заяви Силвана Лесидренска, сдружение "Хепактив".

„Към настоящия момент се опитвахме част от тази нормативна празнота, да я запълнем със засилване на контрола. В много случаи се случваше така, че самите РЗИ и личните лекари не изпълняваха изцяло задълженията си за информиране на пациентите", каза д-р Ивиан Бенишев, директор  на дирекция "Медицински дейности".

До дни Иван ще получи резултатите от лечението си. Очаква се да е напълно здрав.