Кръвната алкохолна проба на служителя на МВР, който предизвика верижна катастрофа в понеделник вечерта, е отрицателна. Тя обаче е и невалидна.

След катастрофата комисар Георги Толин отказва да бъде тестван с дрегер. Той все пак дава кръвна проби в болница „Света Анна”. Прави това обаче три часа и половина след инцидента – в 23:27 ч.

По закон обаче срокът е 45 минути – и не случайно. Установено е, че средно човешкият организъм разгражда 0,15 промила алкохол на всеки час.

Така изчисленията сочат, че за три часа се „изпаряват” около 0,45 промила. Граничната концентрация, при която може да се шофира е 0,5 промила.  

Медиците са категорични, че няма медикаменти, които да ускоряват  разграждането на алкохола, но апелират в подобни случаи да се изследва и урина, защото там следите са по-трайни.

Казват, обаче, че опити за манипулации на пробите не са рядкост.

Проверката по случая продължава.

Вътрешният министър определи като недопустимо поведението на своя подчинен, но призова да се изчака проверката, преди да се говори за уволнение.

Към момента комисар Толин е с отнета шофьорска книжка, очаква ги и глоба до 2000 лв. за отказа му да се подложи на теста с дрегер.

Вижте още за случая в bTV Новините в 19 ч.