„Докато не се дефинира тясно и ясно какво е корупция, няма да има успех в борбата с нея”, каза бизнесменът Красимир Стойчев в предаването „120 минути”.

Според него „изрязването” на корупцията може да се случи само чрез широкото навлизане на информационните технологии.

„Целият проблем с корупцията у нас е поради липсата на правилно разбиране как това да се премахне. Ако аз организирам така съществуването на Здравната каса, например, че електронно да наблюдавам целия процес, ще изрежа възможните злоупотреби”, коментира Стойчев.

Бизнесменът е категоричен, че всеки млад бизнесмен трябва да бяга от връзки с политическия свят и държавата.

„Ако имате пари, мислете за бизнес, който няма релация с държавата. Създайте нещо, което има възможности за взаимоотношения с външния свят, избягвайте и обществените поръчки, защото рано или късно е твърде вероятно да се молите да получите част от държавната трапеза”, коментира Стойчев.

По повод Бюджет 2018 и предложенията за вдигане на минималната работна заплата, Стойчев коментира, че реакцията на работодателите е била преиграна.

„Това е нормална минимална работна заплата”, категоричен е той.

Стойчев добави, че трябва да се рационализира процеса по раздаване на пари от бюджета.

„Например, увеличават се много бързо средствата за здравеопазване, което е хубаво, но тук проблемът е в следното – пари, неизвестно колко и как, се харчат от Здравната каса. В целия борд на здравната каса няма нито един бизнесмен, а шефът на здравната каса не трябва да е лекар. Това е бизнес, това е мениджмънт. Здравната каса е взаимоосигуряване, това е работа за застрахователи. Назначавате ли теникиджия, ако имате застрахователна фирма за автомобили”, обясни той.