„Въпросът е решен: няма да бъде приета оставката на (енергийния министър – б.ред.) Теменужка Петкова. Това е на решение от срещата, на която бяхме повечето министри днес. Нашето мнение – на „Обединени патриоти”, е че няма никакво основание да се търси изкупителна жертва, и то човек, който няма никаква вина”, заяви в предаването „Лице в лице” вицепремиерът и един от лидерите на ОП Красимир Каракачанов.

„Няма да подкрепим оставката на Теменужка Петкова и този въпрос мисля,  че днес го решихме – днес имахме среща при премира. Г-жа Петкова няма никаква вина. Законът за енергетиката не повелява министърът на енергетиката да контролира тези неща – или КЕВР (да ги контролира). Теменужка Петкова остава енергиен министър – това е днешното решение”, обобщи Каракачанов.

Минути след това съобщение на Каракачанов, новината беше потвърдена и от Министерския съвет. Петкова подаде оставка ден след като стана ясно че „Инерком” е избрана за купуват на ЧЕЗ, а Петкова и Гинка Върбакова били познати.

„КЕВР може да отнеме лиценз, но не може да спре сделка или да проверява сделка. А отнемането на  лиценза е само постфактум”, посочи той по въпроса за продажбата на ЧЕЗ.  

Снимка: БГНЕС

„Най-разумният вариант е държавата да купи 34% от фирмата и да изплаща тези пари в последствие от дивидента, който ѝ се полага – да не се товари държавата с допълнителни разходи, но все пак да има контролен пакет (…)

„Аз лично винаги съм смятал, че държавата нямаше нужда да продава тези ЕРП-та, на много места в Европа те са държавни – например във Франция те се дават на концесия. Има два варианта – или закупуване на контролен пакет, или спешни законодателни промени, според които тези и други сделки да бъдат контролирани от държавата. Без да влизам в „сценарии”, но ако някой реши да плати 320 млн. евро и след това да прави саботаж, това ще е най-лесно спечелената война”, посочи вицепремиерът.   

Той коментира и желанието на ВМРО да бъдат направени законови промени, с които да се разширят пределите на неизбежната отбрана.

По думите му много хора са реагирали в защита на лекаря, който застреля крадец в Пловдив, защото „им е омръзнало да бъдат ограбвания, омръзнало им е една част от населението, които през последните 27-8 години се научиха, че имат права, смятат че могат да пътуват в градския транспорт без билет, че могат да бият кондукторите, могат да влязат да ви ограбят, че могат да правят каквото си искат, да не плащат ток, вода и да не бъдат наказани…”

По думите ма Каракачанов през последните 10 месеца са били назначени 1000 полицаи и има разкрити кражби – особено в по-малките населени места, където се знае кой краде.

Каракачанов коментира и тона на руския патриарх Кирил на срещата му с президента Румен Радев.

Според него не е нормално който и да било да държи такъв тон – не само на българския президент, но и на българския премиер, а и на който и да е български държавен служител – заради принципа на реципрочност, основен за дипломацията.

Вижте пълния разговор във видеото: