Стартира процедура по кръщаване на улица на известния български поет и революционер Пейо Яворов в община Борго Верчели, Северна Италия, съобщават от МВнР.

В същото време общински съветници на Чирпан гласуваха с единодушие решение за кръщаване на площад „Борго Верчели (Булгаро)“ в родния град на прочутия български поет.

След заседанията на общинските съвети бе открито официално дърво-символ на приятелството между Борго Верчели и България пред българския замък „Кастело Булгаро“ в селището по идея на Генералния консул на България в Милано Таня Димитрова.

Идеята за именуване на улица и площад се е зародила по време на официалното посещение на кмета на Чирпан Ивайло Крачолов в Борго Верчели преди месец и половина.

Борго Верчели е италианска община в провинция Верчели, регион Пиемонт, в Северна Италия. Страната ни и градът са свързани исторически от векове - за наличието на прабългарски популации в Борго Верчели свидетелстват съчиненията на Красимир Станчев и Влаевска-Станчева, както и фундаменталният труд на Марко Пероса "Булгаро (Борго Верчели) и околностите му". 

Историкът Паоло Диаконо  твърди, че на 7 километра североизточно от Верчели се намира град, който през Средновековието е бил наричан „Борго Булгаро”, а през 1804 г. е бил преименуван на „Борго Верчели”.

В центъра на Борго Верчели се издига "Българският замък" (Castello Bulgaro), принадлежал на българско знатно семейство. Фамилия „Булгаро“, с изключително силно влияние в района на провинциите Биела и Верчели в Пиемонт, произлиза от стар знатен род, живял първоначално именно в град Борго Булгаро (Верчели).

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!