Невена Николова e българската дизайнерка, която покори Лондон и дамите, близки до кралското семейство, които са в трепетна подготовка около сватбата на Пипа Мидълтън. Имената на тези, които ще носят рокли с марката "Невена", остават тайна, но от сега е ясно, че около кралското семейство ще има поне няколко произведения на изкуството, създадени от ръцете на българката.

Да бъде дизайнер, никога не е била нейна мечта. Но пък се превръща в творец, който може да откаже поръчка дори на Бионсе, ако няма достатъчно време, за да създаде най-доброто.

Срещаме Невена в сърцето на Лондон, където се намира студиото й. Странното е, че по план е трябвало да се занимава с преводи, нещо толкова далеч от модата.

Аз не съм си мечтала - нито като малка, нито на по-късен етап от живота ми, да правя това, което правя - то беше хоби и ме е следвало цял живот, така че когато го взех на сериозно, имах вече съвсем друга посока в живота. Сега превеждам мечти, превеждам моите мисли на езика на другите хора”, признава Невена.

Казва, че дотук се стига с изключителен труд, упоритост и праволинейност, а тъкмо това са характеристиките, които липсват при хората на изкуството.

„Някои работят, други - не, някои се самозабравят, други - не. Много са малко хората на изкуството, които са успели да останат себе си, да запазят моралните си принципи”, разказва дизайнерката.

Търсят я от цял свят и с годините е развила умения да общува по различен начин с различните клиенти. Подхожда индивидуално, a и различните националности изискват различно общуване. Казва, че американците например са много по-отворени, жените са с повече присъствие. Общуването с тях е по-делово и по-бързо.

„Дори в общуването с дамите от английското общество наборът от думи е различен. Естествено, че когато моите клиенти отиват на откриването на първия ден в парламента и стоят до кралицата, те не трябва да са крещящо облечени. Така че следвайки стила на човека, аз просто го върша работата си, но разбира се, има диалог”, коментира Невена.

Снимка: btvnovinite.bg

Мога да си позволя да откажа работа, но така, че да не засегна отсрещната страна. Нито аз имам творческо его, така че на всяка цена да наложа вижданията си, нито пък те ще наложат виждането  си по безпардоден начин”, допълва тя.

Невена разкрива, че дори е отказала рокля на суперзвездата Бионсе. Дизайнерката е получила запитване през февруари миналата година, но се оказва, че има само два дни и половина.

Два дни са крайно недостатъчни, за да изработиш нещо красиво и луксозно, дори когато имаш 58 мерки. Аз имам мерките й и до ден-днешен. Мога да направя рокля, но ми трябва време, повод и ситуация”, споделя Невена.

Според нея за този кратък срок е невъзможно да изваеш рокля за фигура, която е наблюдавана от милиарди по света. Затова и отказва.

Снимка: btvnovinite.bg

За да се справи с неприятните изненади, Невена винаги има план Б и С. Един цип, багрен в Япония и пристигнал тук с един нюанс по-различен, може да се окаже голям проблем, но пък с умения дефектът може да се превърне и в ефект.

И ако успяхме да изкопча на кого Невена е казала „Не”, около сватбата на Пипа Мидълтън и дамите, които ще носят нейните рокли, тя запазва пълно мълчание.

„Още се поръчват. Когато мине сватбата, може и да ги посоча, ако предоставят снимки. Сватбата ще бъде извън Лондон. Нямам право да говоря къде и как, но интересното е, че хотелите отдавна вече са запълнени”, открехва само леко завесата Невена.

Поръчки за сватбата на Пипа вече се правят и за малките госпожици от висшето общество. Дали пък дъщерята на принц Уилям – Шарлот, няма да е с рокля на българската дизайнерка за сватбата на леля си?