36 000 по-малко са продадените винетки за първите две седмици на годината в сравнение със същия период на 2018 г., сочат данните на АПИ. Днес изтича толерансът, който пътната агенция даде на шофьорите заради проблема с електронните винетки.

Снимка: btvnovinite.bg

От 15 януари тол полицията вече трябва да глобява нередовните водачи.

Не получихме обаче информация днес правени ли са проверки, колко са те и колко санкции са наложени.

До така наречения гратисен период от 15 дни се стигна след хаоса, който се създаде с електронните винетки в началото на годината.  За сравнение, през първите 14 дни тази година са продадени малко над 204 хиляди винетки. Миналата година са били 240 хиляди. Няма информация от пътната агенция колко е загубила хазната.

Снимка: btvnovinite.bg

Според правилата, ако ни засекат без винетка с лек автомобил, компенсаторната такса, която можем да платим на място, за да продължим пътя си, е 70 лева. В рамките на 24 часа обаче трябва да купим винетка. Иначе глобата е 300 лева. За тежкотоварните автомобили глобата може да достигне 3000 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

В деня, в който налагането на санкции трябва да започне, екип на bTV пропътува над 80 километра по автомагистрала „Тракия”. Никъде не срещнахме коли на тол полицията, които по закон още от 1 януари трябваше да следят и глобяват нарушителите.

Наш екип измина и 45 км по магистрала „Струма”, където също не видя тол полиция.

В късния следобед открихме не една, а две коли на тол полицията на изхода на София при Владая, но не стана ясно дали проверяват и глобяват ли, тъй като служителите категорично отказаха да дават информация. Не е ясно също защо са избрали да застанат на място,  за което не се изискват винетки.

Иначе регионалният министър Петя Аврамова още вчера обяви, че толерансът приключва.

Пътните полицаи все още нямат връзка със системата за електронните винетки. Преди дни те посъветваха хората да си пазят бележките, доказващи, че са си ги купили, за да не се стига до глоби.

А тъкмо информация за подобен проблем се появи в социалните мрежи. Оказва се, че след съвета касовата бележка за купена през пощата винетка да се пази „като очите” шофьорът решава да я ксерокопира. В крайна сметка мастилото върху хартийката напълно изчезва.

От пътната агенция многократно са повтаряли, че хартиени документи не са нужни за потвърждение. Дали от полицията ще се съобразят с това, не е ясно.

Пътната агенция се отказа от конвертирането на хартиените винетки в електронни, така че задължително пазете стикера на стъклото на колата, докато е валиден.