В град Шивачево крадци нанесоха побой на възрастно семейство, опитало се да защити собствеността си – купчина дърва за огрев.

Жертвите са спасени от съседи, които се обадили на спешния телефон 112 и полицията, но мъжът – Михал Дуков, е бил с опасност за живота, има седем шева на главата, счупена ръка, множество синини. Съпругата му е била удряна в главата.

Снимка: bTV

Инцидентът е от нощта на 20 срещу 21 октомври и оттогава градчето е настръхнало, жителите заплашват с протест.

Пред bTV Михал Дуков разказа, че малко след полунощ чул кучето си да лае, затова излязъл и погледнал през вратата. Видял двама мъже да товарят дървата му в каруца.

Дуков е ловец и има оръжие, но решил да не го взема, защото това води до последствия. Излязъл срещу крадците сам с тояга, а те започнали да хвърлят по него дървета от каруцата.

Снимка: bTV

Първоначално мъжете избягали, а Дуков спрял коня им. Те обаче се върнали и му нанесли побой с 10-килогарамова част от пералня. Според съпругата му боят е продължил около 20 минути. Тя се събудила от виковете и също се намесила. Тогава била нападната от единия крадец. Събудили се и съседите, които извикали полицията и Спешна помощ.

Снимка: bTV

Хората са възмутени от органите на реда, които обяснили, че пострадалият трябвало да потърси тях, вместо да се намесва. Те дошли половин час след обаждането, посочиха съседи на жертвите.

Крадците са задържани, първоначално за 24 часа, а впоследствие – за 72. Те са на 18 и 25 години, като вторият вече е лежал четири пъти в затвора. Днес от прокуратурата ще поискат постоянна мярка „задържане под стража“.

Кметът на Община Твърдица Атанас Атанасов заяви, че „това не е ежедневие и нещата не са чак толкова лоши, колкото се опитваме да ги представим заради един-единствен случай“. В района има полиция и на всеки сигнал се реагира.

От полицията също казват, че това е сравнително спокоен район с висока степен на разкриваемост на престъпленията.

Вижте още от разказа на пострадалите във видеото: