Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова генерал Атанас Атанасов да преосмисли оставката си като председател на Комисията за контрол над службите. Същото поиска и Делян Пеевски от ДПС.

Атанас Атанасов обяви вчера, че подава оставка, след като разбра, че няма да получи подкрепата на ГЕРБ и ДПС цивилното и военното разузнаване да се обединят в единна служба.

„Г-н Атанасов - с две ръце, веднага, за каквото пожелае. Имам му пълно доверие. Да се върне в комисията, да подготвим законите, да ви ги представим. Това не от днес за утре. Нагледахме се как се сменят служби, как се назначават генерали. Единият човек, казва на неговия човек да сложи неговия човек“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

„Според мен е прибързано действие. Проект не сме виждали, принципно бяхме казали „да“ на неговото предложение. Нека да гледаме нещата, има време за това“, каза Делян Пеевски от ДПС.

И двамата са категорични, че докато тече войната в Украйна не е време за преструктуриране и сливане на службите

„Всеки ден, в който забавяме реформата в службите, губим шанс България да си стъпи на краката като държава, която има сериозни институции, които се борят за нейните интереси“, коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков.

От трибуната на Народното събрание председателят на парламента Росен Желязков прочете решение на ПГ на ПП-ДБ, с което Бойко Рашков застава начело на Комисията за контрол над службите за сигурност.

Реакции дойдоха от „Възраждане“ и ИТН.

„Целта на ПП-ДБ е да обединят, образно казано да разбият, службите, за да премахнат сегашните директори, да сложат послушен техен, за да може да си изпълнят поредната точка от плана“, каза Цончо Ганев от „Възраждане“.

„Оттеглянето на ген. Атанасов го гледах като личен акт, а не като акт на това, че по принцип ПГ на ПП-ДБ се отказа да председателства комисията“, коментира Ивайло Вълчев от ИТН.

БСП запазиха мълчание.