Атанас Атанасов е обсъждал реформата в службите лично с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и е получил подкрепа за нея. Това обяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в „Лице в лице“.

Иванов коментира подадената оставка от Атанас Атанасов като председател на комисията за контрол над службите. По думите му Атанасов усетил, че е време да даде много важен сигнал.

Сигналът бил за това дали ще се намери политическа воля да се модернизират българските служби, така че да сме сигурни, че служат на страната.

 „В един момент без един телефонен разговор, се оттегля тази подкрепа. Така не се прави“, заяви Иванов.

Той отправи призив към партиите да се върнат на масата за преговори и ако ГЕРБ имат по-добра идея, да я предложат.

„Николай Денков се справи със ситуация с протестиращите. Чудя се дали парламентът повече попрепечи, отколкото да помогне. Вече няма отделни проблеми, всичко много бързо ескалира“, каза той.

 „Участваме във възможното управление на страната, което да започне да решава проблеми“, каза той на въпрос дали са в коалиция или не с ГЕРБ и ДПС.

По думите му управлението е толкова добро, колко е възможно да реализира приоритетите си.

„Това нещо трудно и сложно. Базирано е на тежко компромиси. Ежедневно се питаме дали си струва и дали работи. Като гледам Денков днес си струва. Като гледам оставката моя приятел Атанас Атанасов си казвам още много трябва да работим, защото тази оставка е много сериозен сигнал“, посочи Иванов.

„Става дума за хибридна политическа форма. В нея има програмно правителство и правителство на малцинството“, каза той и призова да се остави на политолозите да го наименуват.

„Нямахме и нямаме право да не опитаме да придвижим страната напред. Това е толкова важно, че дори дългогодишни наши опоненти като ДПС разбират, че е добре за тях и страната да застанат до тези приоритети и да ги подкрепят“, категоричен бе Иванов.

По думите му е излишно да се коментира ролята на ДПС в управлението. Според него те само си дефинирали ролята и подкрепяли конкретни приоритети.

Иванов посочи, че до края на декември трябва да имаме нова Конституция, ако нещо не се случи.