Медиците от общинската болница във Велинград оттеглиха колективната си оставка. Това обяви управителят на болницата д-р Жеко Чешмеджиев. До развръзката се стигна след среща с местната управа. 

Д-р Ванков обясни, че са размислили, за да не оставят пациентите в района без лекарска помощ. По думите му те са отправили няколко искания към кмета на Велинград Костадин Коев. 

Едно от тях е да се осигури асансьор в ковид-отделението на болницата, за не се смесват потоците от инфектирани и здрави пациенти. 

Другото е филиалът на Спешна помощ-Велинград да бъде преместен от общинската болница. Коев уточни, че исканията на медиците ще бъдат изпълнени, но не се ангажира със срок. 

Снимка: btvnovinite.bg

Що се отнася до подпомагане на медиците с повече персонал в болницата, както и задължаване на частната болница в града да поема случаи на коронавирус - исканията ще бъдат отправени към Министерството на здравеопазването в понеделник. 

От частната болница заявиха за bTV, че от вчера са започнали да поемат случаи със съмнение за коронавирус. От вчера до днес са приели трима пациенти, които са били откарани в техен филиал в Пещера, защото във Велинград нямат подходящи условия.

Общинската болница ще продължи да функционира въпреки проблемите и опасенията за опасност за другите отделения - пациенти няма да бъдат връщани .