Още една крачка напред към подписването на Договора за добросъседство и приятелство с Македония – Народното събрание прие с пълно единодушие Декларация, с която подкрепя подготвения текст.

Всички 206 депутати, които присъстваха в залата, гласуваха за нея – невиждан консенсус. След совалки, правителството успя да си осигури подкрепата на опозицията и да изработи такъв проект, който да бъде внесен съвместно от петте партии в парламента.

Днес оценката за крачката, която България и Македония правят, беше, че излизаме от ледников период в отношенията си.

Външният министър Екатерина Захариева обяви още, че мнозинството от македонците искат приятелски отношения с нас, а протестите срещу сближаването ни в Скопие са били малобройни.

Договорът, обсъждан повече от 15 години, се събра само в 14 члена. Той е рамков и затова беше коментиран като по-скоро рутинен.

Най-интересният текст в него е асиметричен т.е. само Македония се задължава да не поставя въпроса за признаване на македонското малцинство у нас. Гаранции, че това няма да се случи обаче не са записани в договора.

Според специалисти обаче развитието на подобна хипотеза не е с висока степен на вероятност, тъй като Македония иска да задвижи по-бързо процеса на присъединяване към ЕС и НАТО, блокиран през 2008 г. Тогава той беше блокиран от Гърция заради спора й за името на бившата югорепублика.

След подписването на документа се предполага, че всички министерства могат да сключват ресорни спогодби.

Друг интересен момент в тестовете е, че до 3 месеца след влизането на договора в сила трябва да бъде създадена експертна комисия на паритетен принцип, която да разглежда историческите и образователни въпроси, „за да допринесе за обективното, основаващото се на автентични и основани на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития”.

Въпросната комисия ще трябва да представя ежегодни доклади за работата си. 

Договорът с Македония е сред водещите теми в техния печат, като реакциите варират в двете крайности.

„Алфа ТВ” отбелязва, че чрез него София може да попречи на членството им в Европейския съюз.

„Нова ТВ” обаче фокусира вниманието върху изказването на премиера Зоран Заев, че споразумението ще помогне най-отчетливо на младите хора.

„Република” цитира българския премиер Бойко Борисов, който очаква с договора да спре антибългарската пропаганда.

Има и историци, които в социалните мрежи предричат „огромни щети за Македония”.

„Дойче веле” пък определя процесите около бъдещия договор като „много шум за нищо”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!