Столична община получи от РИОСВ одобрено задание за изработване на специализирания устройствен план за възстановяване на Княжевския лифт.

За това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова и допълни, че одобрението се основава и на становище на Изпълнителната агенция по горите, която подкрепя твърдението на общината, че Княжевският лифт е законен строеж и възстановяването му се насърчава от действащия план на „Витоша“. 

„Категоричното становище на всички институции е, че промяна на Плана за управление на природния парк не е необходима, каквото дълго време беше настояването на собственика на лифта. В последните седмици собственика „Витоша ски“ многократно и публично обяви, че са готови в най-кратки срокове да започнат възстановяване на Княжевския лифт“, пише Фандъкова. 

Предстои собственикът да внесе заданието и нужните документи за предварително съгласуване пред министъра на земеделието, храните и горите, за което ще получат точни указания. След това главният архитект ще може да внесе заданието в Столичен общински съвет. 

„Надявам се, че ще получи подкрепа от различните политически групи. Това е кауза, която винаги е обединявала общинските съветници. Аз лично разговарям с г-н Тома Белев и разчитам в действията ни и на неговата експертиза. Столична община продължава да работи и по двата варианта за възстановяване на лифта“, посочва столичният кмет. 

Към момента има две предложения за възстановяването на Княжевския лифт. Първото е на „Витоша ски“ за възстановяване в рамките на съществуващото трасе. И второто – възстановяване като се използват местата на старите фундаменти. При този вариант не е нужно изработване на специализиран план и това го прави по-бърз.