Антикорупционната комисия коментира акцията на протестиращи пред сградата им по-рано днес – определиха я като незаконна. Становището им е същото и за предишните две „блокади-изненади“ на Централната избирателна комисия и Министерството на правосъдието.

„Ръководството на КПКОНПИ уважава правото на мирен протест на всеки български гражданин, включително и когато той е насочен срещу дейността на самата Комисия, но не може да приеме ултимативни искания за допускане на протестиращи в сградата като условие те да допуснат служителите до работните им места“, уточняват от институцията.

От ведомството уточняват, че прием на председателя на ГД „БОЕЦ“ и организатор на демонстрацията Георги Георгиев в сградата е отказан не само заради правилата за достъп и блокадата на входа.

„Основната причина, поради която какъвто и диалог с този гражданин е недопустим, е видна от публикуваните по-долу фотографии, които са публично достъпни в интернет пространството“, пишат от Антикорупционната комисия, като прилагат снимки на Георгиев с премиера Бойко Борисов, обвиняемия банкер Цветан Василев и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

От КПКОНПИ допълват, че протестната акция на пл. „Св. Неделя“ е повлияла и на друга държавна структура, която се помещава в сградата - Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Антикорупционната комисия опровергават твърденията на организаторите на демонстрацията от ГД „БОЕЦ“ , че не са разгледали сигналите им. „По единия се осъществяват съответни оперативни действия, а по другия проверката е прекратена, тъй като от посочения подател (ГД „БОЕЦ“) категорично са отрекли авторството на сигнала“, се посочва в позицията им.

Акцията се проведе рано сутринта. В 8 ч. сутринта група от протестиращи, сред които и лидерът на „БОЕЦ“ Георги Георгиев тръгнаха от палатковия лагер на „Орлов мост“ към третата си цел.

Минути по-късно стигнаха до сградата на Комисията за противодействие на корупцията, но половин час преди началото на работния ден, протестиращите се заканиха, че няма да допуснат никой вътре.

„Заявихме среща с Цацаров, за да даде отговор и отчет за своята дейност. Цацаров, който продаде държавата на мафията“, каза Георги Георгиев.

Двама от протестиращите бяха поканени в сградата на Антикорупционната комисия, но при условие, че блокадата отвън падне. То не беше прието, а към сградата полетяха яйца.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!