Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество установи конфликт на интереси при изпълнителния директор на МБАЛ „Лозенец“ (бившата Правителствена болница – б.р.) доц. д-р Радосвет Горнев.

Производството е започнало по сигнал, че през юли т.г. той е подписал допълнително споразумение към трудовия си договор едновременно в качеството си на работодател и служител. От КПКОНПИ са установили, че Горнев е гласувал на заседание на Съвета на директорите за собственото си освобождаване като началник на клиниката по хирургия и преназначаване като лекар-хирург, като освен това при подписването на допълнителното си споразумение се е договарял сам със себе си.

„И при двете му действия, правилното и законосъобразно поведение би било да си направи самоотвод от изпълнението на конкретно правомощие или задължение по служба, като уведоми органа по избора или назначаването си. Вместо това, доц. Горнев е действал в свой частен интерес, което е и основание за наличие на конфликт на интереси“, пишат от комисията на Сотир Цацаров.

Горнев е с наложена глоба от 10 000 лева, като то не е влязло в сила и може да се обжалва. Ако влезе в сила то става основание за освобождаване от длъжност.

Директорът на болница "Лозенец" доц. Радосвет Горнев коментира съобщението, че КПКОНПИ го е глобил за конфликт на интереси, тъй като е участвал в заседанието на съвета на директорите на болницата, което го е освободило като шеф на Клиниката по хирургия и го е назначило за обикновен лекар.

Той написа отворено писмо. 

"Просто изпълних закона за здравето, в който пише, че не може директор на болница да бъде и шеф на клиника едновременно. Назначението ми е за преподавателска длъжност - аз съм доцент и ръководител на катедра в Медицинския факултет. Ще обжалвам решението на комисията, когато го получа и съм сигурен, че ще бъде отхвърлено от съда, защото просто спазих закона. Станах обикновен лекар, за да мога да продължа да оперирам, въпреки че съм директор на болницата - така е по закон. По същество това е против моя частен интерес, а не в моя полза", казва Горнев.

„С настоящото бих искал да изразя своята позиция по тиражираната в медийното пространство информация и Решението на КПКОНПИ, с което се твърди, че съм в конфликт на интереси. До този момент до мен официално не е стигнало Решение на КПКОНПИ, не съм запознат със съдържанието му и от медиите разбирам за това Решение“, написа още той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!