Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) установи наличие на конфликт на интереси на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев.

Той е гласувал приемането на годишен финансов отчет за 2017 и 2018 г., както и доклад за дейността на НЕК за изпълнение на бизнес програмата на дружеството.

При одобряване на отчетите Илиев е предоставил на себе си възможността да получава допълнително възнаграждение по договора му за управление на НЕК.

В конфликт на интереси е уличен и Кольо Динков, досегашен ректор на Университета за хранителни технологии в Пловдив. Срещу него има сигнал, че с докладна записка е определил себе си за ръководител на проект по оперативна програма, за което е получил и възнаграждения.

Сред уличените е и Цветомира Дончева, бивш директор на РИОСВ-Шумен, по сигнал, че е утвърдила изисквания за провеждане на конкурс за заемане на длъжността „директор на РИОСВ“, така че на условията да отговаря самата тя.

Междувременно КПКОНПИ проверява и кмета на Община Ковачевци по сигнал, че свързани с него лица ползват общински имоти и са им изплатени субсидии. Има данни и за това, че кметът ръководи търговските дружества на майка си, използвайки ресурси на общината. Проверка ще бъде извършена и за твърденията, че кметът използва суми, отделени за снегопочистването в общината, за предоставяне на бонуси на служители по негова преценка.

Проверяван е и председателят на Общинския съвет в Ковачевци по сигнал, че негови роднини ползват общински имоти за получаване на субсидии от Държавен фонд „Земеделие“.

Сигнал е получен и срещу председателя на Общинския съвет в Мирково, че е предложил на Общинския съвет да гласува месечно възнаграждение на кмета на общината, което да е процентно съотношение (73%) от възнаграждението на министър, както и свое възнаграждение като председател на Общинския съвет.

Сигнали има и срещу двама общински съветници от Асеновград, че единият участва в управлението на спортни клубове, финансирани от общината, и е гласувал „за“ тези субсидии, а вторият – за това, че е гласувал месечното възнаграждение на баща си, който е кметски наместник в населено място в същата община.

Директорът на РЗОК-София пък е проверяван за това, че съпругът й работи на същото място и е назначен като неин подчинен служител.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!