Началникът на кабинета на министър Бойко Рашков - Елена Фичерова-Караиванова, е била дисциплинарно уволнена от антикорупционната комисия заради конфликт на интереси. Това се е случило през март миналата година, съобщават от комисията, оглавявана от Сотир Цацаров.

Мотивът - Елена Фичерова-Караиванова участвала в процедура по собственото си назначаване на директор на дирекция, твърдят от КПКОНПИ.

Към момента заповедта за дисциплинарното уволнение, както и тази за установяване на конфликт на интереси, се оспорват пред съда.

Елена Фичерова-Караиванова е работила като главен юристконсулт, началник на отдел и за кратко - като директор. От антикорупционната комисия твърдят, че сама се предложила за поста и само след ден се оттеглила с нова заплата.

„На практика, еднодневното "пребиваване" на Елена Фичерова-Караиванова на директорската длъжност е било извършено само с цел създаване на основание за увеличаване на трудовото й възнаграждение“.След проверки и установен конфликт на интереси е санкционирана. Дисциплинарното й уволнение през 2020 година е заради нарушения, свързани с европроект. Според комисията разпоредила допълнително плащане и на себе си, и на колегите си. 

Поискахме от МВР среща и интервю с началника на кабинета на министър Бойко Рашков, но до момента нямаме отговор. Потърсихме коментар и от самата Караиванова във връзка данните, изнесени от антикорупционната комисия и базирани на служебното й досие. По телефона тя заяви, че ще се свърже с журналистите в удобен момент.

Пред bTV вчера служебният министър каза, че е Караиванова избрана заради професионалните й качества.

На въпроса дали Рашков е знаел, че тя е била сред учредителите на партията на Васил Божков „Българско лято", той отговори, че първоначално не е знаел, но след проверка е станало ясно, че няколко месеца преди изборите на 4 април тя е заличена с решение на ЦИК от листите на тази партия.

Караиванова обжалва уволнението си, спечелила е на първа инстанция, а делото в момента е във Върховния административен съд.