Козунаци с изкуствени съставки заливат пазара за Великден. Причината е, че от тази година козунакът попада в групата на печивата, а не на хлебните изделия, за които има по-строги изисквания. Това развързва ръцете на производителите да използват различни козуначни смески, в които липсват традиционните продукти.
На производителите вече е разрешено да употребяват, освен натурални, и химически субстанции като емулгатори, подсладители, консерванти, оцветител бетакаротин. Всички те заместват традиционните продукти яйца, мазнини и мляко.
„Миксът позволява да се работи много по-безопасно с продуктите, със суровините, тъй като тук няма, избягват се тези операции като дезинфекция на яйца, начупване на яйца, подготовка на мляко, на мазнини", обясни технологът Мария Томова.
Традиционният козунак и този, направен от козуначен микс, са еднакви на външен вид, но не и на вкус. „Ако нагарча, това означава, че има добавени подобрители. Най-добрият начин е да видите дали е на конци, защото половината са като кекс и не са на конци", разкри производителят Филип Спасов.
Козунакът, направен от козуначен микс, ще бъде с 20 до 50% по-евтин от традиционния, тъй като продуктите му са много по-евтини. „Сравнявайки тази цена от около 1,20 - 1,30 лв. за козунак, ако има такава, бих казал, че това е горе-долу все едно си купувате една кифла. На цената на кифла се продава един козунак. Което за мен е срам за бранша и срам за търговците", категоричен бе Иво Бонев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите – Варна.
Ниската цена е показателна за разпознаване на козунака със заместители от този с истинските продукти. Традиционният козунак няма да поскъпва тази година. Очаква 400 гр. да се продава за около 2,50 лв., а от 800 гр. - за 5 лв.