Козунак по поръчка с доставка до вкъщи – това е алтернативата на традиционното великденско пазаруване на козунаци, което започнаха да предлагат много пекарни по време на карантина. Фурните за печене работят при много високи температури, което означава, че козунаците по дефиниция са стерилни, споделя собственик на заведение за бързо хранене с производство на място.
Според разпоредбите на НАССР всички повърхности трябва да се дезинфекцират, в помещенията за храна не се допускат външни хора, затова всички работещи и доставчици имат здравни книжки и минават редовни прегледи.
Ето какви допълнителни мерки при месене и печене на козунаци вземат производителите в условия на епидемия:
- Дезинфекция на ръцете при влизане, всекидневно мерене на температурата на персонала, преди да се започне работа, недопускане на лица със симптоми на настинка.
- Работа с утвърдени доставчици на продукти, гаранции и описание на процеса на доставка.
- Карантинен период за доставките.
- Прецизно измиване на всеки продукт - яйце по яйце, кутия по кутия.
- Индивидуално опаковани козунаци.
- Прибиране в кутии с капаци във времето, в което сладкишите изчакват да бъдат взети.
- Печене само на дози, които са предварително заявени, за да няма застояване.
- Редовно проветряване на помещенията.
- Дезинфекция на повърхности.
Повече за мерките, които вземат пекарните, произвеждащи козунаци, както и какво е "висящ козунак" и къде можете да го намерите - четете в LadyZone.bg: