Парламентът има две задачи, които трябва да свърши - да се гласува вотът на недоверие днес и в следващите дни да се приеме актуализацията на бюджета за 2022 г. на второ четене.

Това каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. На брифинг в парламента той заяви, че има и трета задача - президентът да разпусне сегашното Народно събрание.

„Всичко това, което се случва в българския парламент, смятаме, че в момента слага един достоен некролог на работата на това Народно събрание. Видяхме как е възможно представители на антагонистични партии, отричащи една на друга съществуването си през последните 30 години, могат да се прегръщат дружески по площадите“, каза Костадинов.

"Този парламент изчерпа своя морален мандат. Остават му още няколко седмици, за да изчерпи и своя управленски мандат. За нас той е напълно делегитимиран", каза още той.

Днес парламентът не успя да събере кворум, за да открие редовното пленарно заседание. В дневния ред на депутатите бяха процедурните правила и изборът на нов председател на парламента, след като преди седмица Никола Минчев бе предсрочно освободен от поста.

Костадинов каза, че на председателски съвет от „Възраждане“ са изразили мнение, че не е редно точката за избор на председател на НС да бъде преди гласуването на вота на недоверие.

"В България има политическа криза и тя е предизвикана от действията и бездействията на българското правителство", каза още той.