„По-добре късно, отколкото никога. Наистина тази агония трябваше да приключи“. Така лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира думите на Слави Трифонов и новината, че напуска коалицията.

По думите му оттук нататък съвсем нормално е да има нови избори – нещо, което огромна част от българското общество според него чака.

На въпрос дали "Възраждане" би участвало в правителство с тези партии той отговори: „Както преди шест месеца, така и сега ще кажа отново – ние може да разговаряме с всеки на база на нашата програма, която е публична и която защитаваме всеки ден."

Костадинов отново припомни петте условия, които могат да обсъдят с когото и да било още утре в този парламент.

"Първото условие е задължително да се изтегли плана за въвеждане на еврото и да се поеме ангажимент то никога да не бъде въвеждано в България. Второто е прекратяване на договора за американските бази, които ние предоставяме безплатно на САЩ. Ние сме единствената страна в света, която е направила нещо подобно – да даде своя територия безплатно на чужда държава", каза Костадин Костадинов.

Третото условие е да се създаде преговорен екип на широкопартийна основа, който да започне предоговаряне на условията на членството на България в ЕС. По думите на Костадинов към този момент това членство носи повече щети, отколкото ползи на България.

Четвъртото условие на "Възраждане" е насрочването на референдум за членството на България в НАТО, а петото - незабавно вдигане на санкциите срещу Русия.

„Да отидем на избори като референдум за бъдещето на България. Нека да видим дали това, което казваме ние, се подкрепя от българите, или това, което казват партиите", призова Костадинов.

На въпрос при вот на недоверие как биха гласували депутатите от „Възраждане“ той отговори, че ще подкрепят такъв вот, защото това правителство е вредно за България.

Костадин Костадинов прогнозира, че в най-лошия случай предсрочни избори може да има в края на октомври, началото на ноември. Може обаче те да са още септември.