Най-голям е проблемът с медиците на първа линия в борбата са COVID-19 – има сериозен недостиг. Това обяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Само за последното денонощие са се заразили 45 медици, а общият им брой от началото на пандемията – 1727.

„Имаме нужда от помощ. Решението е в активното участие на лекарите в доболничната помощ и по-специално специалистите“, обяви здравният министър. Ще се търси и възможност студентите от VI курс на медицинските университети да помагат на лекарите и това да им се зачита за стаж.

Най-засегнатите области у нас

В т. нар „червена зона“ – с много заразени с коронавирус на глава от населението, са 6 области – Търговище, Габрово, Шумен, София-град, Благоевград и Сливен.

Само една област е останала със заболеваемост 20 на 100 000  и са в „зелената зона“ – Видинска. По-голямата част от областите в „оранжевата зона“ – 14 области.

Петте области с най-много хоспитализирани болни с COVID-19 – София – 425, Пловдив – 208, Благоевград – 197, Бургас -97, Шумен – 82.

„Най-вероятно като краткосрочна прогноза може да се каже, че този процес ще продължи и по-голямата част от областите в оранжевата зона ще попаднат следващата седмица в червената“, прогнозира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Къде сме в Европа

По заболеваемост от коронавирус сред 31 страни в Европа сме на 21-во място, а по смъртност минаваме едно място назад – на 9-о място, обяви Кунчев.

На балканите сме на 4-то място и по заболеваемост и по смъртност.

По брой тестове на 100 хил. души население правим малко над 500 при долна граница в ЕС от 300.

Носенето на маски на открито е задължително 

Снимка: btvnovinite.bg

От днес носенето на маски на открито е задължително, но само при струпване на хора, които не могат да са на разстояние от поне 1,5 м.

Изключения има в заведенията, за спортуващите на открито и закрито, за изказващите се на конгреси и конференции, за водещите и гостите в телевизионни предавания.

Снимка: btvnovinite.bg

За децата до 6-годишна възраст предпазните средства са по желание.